Techno vinyl

vinyl 1

Waarom mensen nog steeds plaatjes draaien, verschilt heel erg per persoon. Sommige personen vinden het geluid mooier, misschien iets warmer dan bij een CD of via bijvoorbeeld Spotify, terwijl het andere luisteraars juist gaat om de ervaring. De ervaring van een plaatje op de vinylspeler leggen, er echt voor te gaan zitten en dan te gaan luisteren. Het voelt dan soms bijna als een ritueel. Een ritueel waarbij je misschien een beetje meer van de muziek geniet, omdat je dus meer je best moet doen dan bij bijvoorbeeld het starten van een afspeellijst op Spotify. Het maakt tegenwoordig ook niet uit naar wat voor genre je luistert, want er is techno vinyl, hiphop vinyl, pop vinyl, jazz vinyl en eigenlijk elk genre is wel op LP te krijgen.

Het grotere artwork

Een andere reden om vinyl te draaien, te kopen en/of te verzamelen, kan het artwork zijn. Omdat een plaat nu eenmaal een stuk groter is dan een CD, heb je nu eenmaal meer ruimte als maker van de muziek om uit te pakken met de cover, het binnenwerk en eventueel extra materiaal. Je kan echt het formaat benutten. De luisteraar krijgt op deze manier dus niet alleen mooie muziek, maar ook echt een klein kunstwerkje. Dit kan ook een reden zijn om een vinylverzameling te beginnen of te hebben.

Goed voor de platen zorgen

Als je eenmaal een verzameling hebt, moet je natuurlijk wel zorgen dat deze in optimale staat blijft. Ook dit kan een redenen zijn waarom er vandaag de dag nog zoveel mensen interesse hebben in LP’s. Omdat je een beetje moeite moet doen om de platen stof- en vetvrij te houden, geniet je extra van de muziek. Het beste is trouwens om je platen met een beetje lauwwarm water, een scheutje azijn, een druppeltje afwasmiddel en de zachte kant van een spons schoon te maken. Doe dit altijd met de groeven van de LP mee.

Nieuwe hoezen

Laat de plaat vervolgens afdrogen, bijvoorbeeld in een afwasrekje, en droog af met een schone theedoek. Vervolgens is het belangrijk om hem in een anti-statische platenhoes te doen. Deze hoezen hebben een soort plastic binnenzijde die er dus voor zorgt dat de plaat minder stof aantrekt, iets waar een plaat van nature erg van houdt én niet zo goed tegen kan. Door nieuwe anti-statische hoezen te gebruiken, beperk je dit enorm. Je kan er ook nog voor kiezen om de buitenhoes van de LP te beschermen met een doorzichtige hoes. Als je de plaat daarna een keertje opzet, is het aan te raden om er eventjes met een speciaal borsteltje overheen te gaan, zodat eventueel vuil niet op je naald komt. Daarna is het alleen nog maar een kwestie van genieten van de muziek en de artwork van de LP.

No Comments

Post a Comment